Mirteklingeler.reismee.nl

Happy Easter

Hier maar weer eens een blog. Niet omdat ik het zelf tijd vond, maar omdat ik allemaal mailtjes en smsjes krijg dat jullie het weer tijd vinden voor een blog, dus bij deze :) (En ik kon trouwens geen betere titel bedenken dan happy easter..)

De afgelopen weken zijn echt voorbij gevlogen! Bladerend in m'n dagboek, wat ik netjes elke avond bij hou, zie ik dat ik toch wel weer wat dingen heb beleefd! Afgelopen zondag was er een diploma uitreiking voor 9 naaisters die een 3 jaar lange opleiding hebben gehad. In Nederland mag je op je diploma uitreiking maximaal 3 of 4 mensen meenemen, hier waren er minstens 300 toeschouwers! Wij blanke zaten, natuurlijk, op de voorste rij en op stoelen. De geslaagde vrouwen gingen ook dansen en wij blanke moesten mee doen. Stonden we daar als planken te dansen, terwijl allemaal mensen aan het filmen waren en tussen de soepele Afrikaanse vrouwen. Want als Ghanezen1 ding goed kunnen is dat dansen! De vrouwen liepen ook een paar modeshows, met mooie kleren!

Vorig weekend had ik een bezoekje gebracht aan het afval recycling project. Dit is een project dat is opgericht in ik dacht Bolga, daar zijn nu 400 'opgeleide' vrouwen. Ze maken manden, tassen, potten, sieraden, echt alles van afval zakjes. De vrouwen die deze cursus hebben gekregen kunnen nergens een baan krijgen en kunnen doormiddel van dit toch actief blijven en geld verdienen! In Tamale is het net begonnen en er zijn nu 15 vrouwen met de wekelijkse cursus bezig. Ik ben zeker van plan om dit project vaker te bezoeken, ik kan al een paar leuke armbandjes maken van afvalzakjes! Deze week ga ik met de oprichster wat drinken in de stad :).

Op school geef ik steeds meer lessen, wat ik heel erg leuk vind! Ook ga ik elke dag met een paar kinderen naar buiten om onder the mango tree, prive les te geven. Ik zie echt dat de kinderen erop vooruit gaan! Vorige week had ik samen met Katrien EHBO les gegeven aan de docenten, heel grappig! Om te beginnen gaven we alle docenten rubbere handschoenen, we hadden er niet over na gedacht dat die grote Ghaneze handen nooit in de Nederlandse Hema handschoentjes passen! Ik heb van het sponsor geld een televisie en dvd speler gekocht voor de school, die gezichten van de kinderen zijn echt onbetaalbaar toen ze de tv zagen. Hoe blij ze hier mee zijn, niet normaal! Nu kunnen ze ook op een andere manier dingen leren en de ouderen documentaires kijken over de rest van de wereld.

Ik ben eigenlijk al helemaal gewend aan Ghana, ik slaap door de moskee alarm geluiden heen, die elke ochtend om 4 en 5 uur al beginnen. Ik ben al gewend aan m'n dagelijkse portie Noodles als avond eten. De kinderen die overal aan je gaan hangen en soms zelfs aan je arm gaan likken, met het idee dat ze dan ook blank worden. De mannen die hand in hand lopen. De geiten die overal slapen en voor je fiets stoppen met lopen. De regen, die nu helemaal niet hoort te vallen maar het toch doet, en waardoor je niet veilig doorheen kan fietsen. De ijsfietsen die ik overal kan vinden.

Na al het leuke dagen, leuke momenten en belevenissen kregen we een paar weken terug te horen dat er een Nederlandse vrijwilligster is vermoord in het zuiden van Ghana. We zijn hier erg van geschrokken en leven erg mee met de ouders en de andere vrijwilligers die er bij waren! Er is een bende actief die achter blanken aanzit. Ook is er vorige week een vrijwilligster waar ik veel mee om gingerg ziek geworden. Ze heet Els en komt uit Belgie. Ze ligt nu in Accra, de hoofdstad van Ghana in een 'goed' ziekenhuis. Ze heeft nu menegitus, maar ze heeft ook al een hersenbloeding gehad en gehoord dat ze al 3 maanden zwanger was, maar die 2 dingen waren allebei niet waar. Ik hoop dat ze weer terug komt naar Tamale en dat ik met haar 6 mei naar NL kan vliegen en daarvoor nog een paar dagen met haar in het hotel kan chillen, wat namelijk ons plan was!

Morgen is het Eva haar laatste dag hier, zij woont ook in Alkmaar dus dat is echt super leuk! Ik ga met haar een dagje mee naar haar project waar allemaal vrouwen zijn tussen de 14 en 21 jaar. Donderdag ga ik weer verven in de bieb en vrijdag t/m ma ben ik vrij! Zondag ga ik met Sylvester naar de kerk omdat hetpasen is,ik mocht alleen mee als ik dan ga dansen, dat is geen reden om niet te gaan!

Over een paar weken, 11 april, ben ik jarig dus tegen die tijd komt er wel weer een blog online! Bedankt voor alle super leuke en lieve reacties! X